torstai 24. helmikuuta 2011

Etymologinen sanakirja verkossa - suomen sanojen alkuperä

Viimeisimpien päivitysten myötä SuomiSanakirja.fi sisältää nyt myös suomen sanojen alkuperän ja etymologiset selitykset. 

Etymologia tarkoittaa sanojen alkuperän tutkimista ja sanojen alkuperän selvittämistä. Usein monia mietityttää mistä jokin suomen kielen sana on peräisin. Etymologia tähtää tähän eli sanojen alkuperän selittämiseen.

SuomiSanakirja.fi sisältää nyt myös ilmaisen suomenkielisen etymologisen sanakirjan. Kun etsit sanakirjasta sanoja, näytetään tiettyjen sanojen yhteydessä myös sanan alkuperä sekä sukulaissanat liittyvistä kielistä.

Esimerkiksi vesi sana on peräisin kantauralin sanasta wete, ja sen sukulaissanat ovat viron vesi, karjalan vezi ja unkarin viz.

Suomen etymologista sanakirjaa pyritään täydentämään jatkossa vielä lisää.

3 kommenttia:

  1. Ei tuli etymologiaa sanoille tuosta sanakirjasta.

    VastaaPoista
  2. Hei! SuomiSanakirja.fi sisältää etymologisen sanakirjan muiden sanakirjojen, kuten sivistyssanakirjan ja synonyymisanakirjan lisäksi. Sanojen alkuperä ei näy joka sanalle, mutta usean tuhannen sanan alkuperä on kuitenkin kerrottu sanakirjassamme. Voit nähdä sanan alkuperän hakemalla esimerkiksi näitä sanoja: maito, koulu, äiti jne.

    VastaaPoista
  3. Muistan sanojen käytöstä tapauksen, jossa kissa Karvisen mouruaminen häiritsi sen naapuria, joka käski vaieta ja lopuksi heitti sanakirjalla.

    VastaaPoista